Disney αναφορές στο Kingdom Hearts III

από | Απρ 2, 2019 | Disney, Video Games | 0 Σχόλια

Εδώ είναι το σημείο που αναρωτιέστε «Τι Disney αναφορές στο Kingdom Hearts  λέει αυτός τώρα; Αφού όλο το παιχνίδι είναι της Disney». Ναι όντως. Για όσους δεν γνωρίζουν, η σειρά Kingdom Hearts πάντα ήταν ένας συνδυασμός των παιχνιδιών Final Fantasy και των κόσμων της Disney. Μέσα από τους διάφορους τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει, έχουμε δει τους πρωταγωνιστές των παιχνιδιών να ταξιδεύουν από τη ζούγκλα του Ταρζάν έως το βασίλειο του Σίμπα, και από το παλάτι της Σταχτοπούτας έως το στομάχι της φάλαινας του Πινόκιο. Το Kingdom Hearts III όμως, έχει ορισμένες Disney αναφορές που είναι λίγο πιο διακριτικές. Δεν θα ασχοληθούμε με τους βασικούς κόσμους που ταξιδεύει ο Σόρα επειδή λίγο πολύ είναι γνωστοί σε όλους. Θα ασχοληθούμε με μερικές όχι και τόσο εξόθαλμες περιπτώσεις. Ξεκινάμε λοιπόν.

Το πρώτο περιστατικό που βλέπουμε, είναι ο «κρυμμένος Μίκυ». Κρυμμένες φάτσες του Μίκυ, τις οποίες πρέπει να απαθανατίσουμε προκειμένου να συμπληρώσουμε το άλμπουμ του παιχνιδιού και να κερδίσουμε πλούσια δώρα. Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι τελείως άγνωστο για το αμερικάνικο κοινό, καθώς κρυμμένοι Μίκυ συναντιούνται πολύ συχνά στα διάφορα θεματικά πάρκα της εταιρίας. 

Εμείς ως ελληνικό κοινό, είμαστε πολύ πιο απόμακροι από την Disneyland και τα διάφορα αντίστοιχα πάρκα. Από την άλλη μεριά όμως, έχουμε πολύ πιο ενσωματωμένα στην κουλτούρα μας τα κόμικς, κάτι που είναι ξένο στο κοινό πέραν της Ευρώπης. Και μέσα από τα κόμικς, είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε ιστορίες του Don Rosa και να γνωρίσουμε την έννοια του κρυμμένου Μίκυ, αφού ο δημιουργός ουκ ολίγες φορές, φρόντιζε να κρύβει δεξιοτεχνικά τον ποντικό μέσα στις ιστορίες του. Παρακάτω βλέπουμε μερικά παραδείγματα ιστοριών που διαβάσαμε μέσα από το περιοδικό ΚΟΜΙΞ.  Ο κρυμμένος Μίκυ είναι χαρακτηριστικό κυρίως των θεματικών πάρκων, όμως μέσω του Don Rosa, είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και στη χώρα μας.

Από την άλλη, υπάρχουν παραδείγματα σαν και αυτό του όχι και τόσο καλά κρυμμένου Μίκυ. Ο κύριος Μάους εμφανίζεται σε ένα ρολόι το οποίο αριστοτεχνικά ο Σόρα κρατάει στη φωτογραφία. Προφανώς και δεν ανήκει στην κατηγορία των εμβλημάτων που είδαμε παραπάνω, όμως ταιριάζει με τη γενικότερη θεματολογία και αν δεν το αναφέρουμε τώρα, δεν νομίζω να βρούμε την ευκαιρία να το αναφέρουμε ξανά κάποια άλλη στιγμή. Υποθέτω πως σε κάποια χρονική περίοδο θα είχαν κυκλοφορήσει αντίστοιχα ρολόγια ως επίσημο merchandise, αν δηλαδή δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο ήδη.

Το επόμενο περιστατικό που βλέπουμε, είναι ο πίνακας προβολών του κινηματογράφου της Twillight Town. Στο Kingdom Hearts III, πρέπει να φωτογραφίσεις το QR code που έχουν οι αφίσες του πίνακα, για να ξεκλειδώσεις αντίστοιχα παιχνίδια, το λεγόμενο Classic Kingdom. Αυτά είναι μίνι παιχνίδια, εμπνευσμένα από κλασικά καρτούν μικρού μήκους κυρίως της δεκαετίας του 1930. Στον πίνακα λοιπόν του κινηματογράφου, βλέπουμε κάποιες αφίσες που ενώ με μία πρώτη όψη φαίνονται αδιάφορες, εάν τις δούμε λίγο καλύτερα, θα παρατηρήσουμε πως πρόκειται για κανονικές αφίσες που έχουν χρησιμοποιηθεί για να προωθήσουν τις αντίστοιχες ταινίες. Βλέπουμε λοιπόν από αριστερά προς τα δεξιά, τα καρτούν Mail Pilot, Building A Building, The Musical Farmer & The Mad Doctor. Ταινίες της περιόδου 1932-1933.

Αφίσες από καρτούν του Μίκυ, οι οποίες εμφανίζονται μέσα στο Kingdom Hearts III.

Επίσημες αφίσες για τις ταινίες που κυκλοφόρησαν από την Disney, την περίοδο 1932-1933.

Μιας και βρισκόμαστε στον κινηματογράφο της Twillight Town, ας αναφέρουμε πως στο σύμπαν του Kingdom Hearts, οι ταινίες αυτές, δεν είναι δημιουργία του Walt Disney αλλά ενός χαρακτήρα που βλέπουμε αρκετά συχνά στη σειρά, του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Οι αναφορές δεν σταματούν εκεί, μιας και ο θείος Σκρουτζ δεν είναι ο μόνος που έβαλε το χεράκι του. Τα καρτούν του Μίκυ έχουν αντικατασταθεί όπως βλέπουμε από τον τίτλο ως «Mickey & Sora», ενώ στο κάτω κάτω μέρος, διαβάζουμε πως αυτά τα καρτούν με ήχο, είναι εφεύρεση του Λούντβιχ Φον Ντρέηκ, του γνωστού καθηγητή φωστήρα του σύμπαντος των Ντακ. Τα Kingdom Hearts είναι εμφανώς επηρεασμένα κυρίως από τις ταινίες της Disney, και όχι από τα κόμικς. Επομένως, το πιθανότερο είναι πως το όνομα του Λούντβιχ είναι αναφορά στην τηλεοπτική σειρά «Walt Disney’s Wonderful World of Color», μια πρωτοπόρα εκπομπή του 1961 που προβαλλόταν έγχρωμη, την οποία και παρουσίαζε ο καθηγητής. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που βλέπουμε τον Λούντβιχ ως εφευρέτη, αντί για τον Κύρο Γρανάζη που θα περίμενε ο τυπικός αναγνώστης κόμικς.

Στην Twillight Town έχουν τελευταίας τεχνολογίας ταινίες με ήχο, όμως ο έγχρωμος κινηματογράφος αργεί ακόμα. 

Μία ταινία ευρεσιτεχνίας του Λούντβιχ, που παρουσιάζεται υπό την ευγενική χορηγία του θείου Σκρουτζ. 

Πηγαίνοντας τώρα προς Pixar μεριά, μπορούμε να παρατηρήσουμε αρκετές αναφορές, οι οποίες όμως νομίζω πως ξεφεύγουν από την ανάλυση που θέλουμε να κάνουμε εδώ πέρα. Είναι μικρά easter eggs που παραπέμπουν στις ταινίες, μία ανάλυση εξαιρετικά χρονοβόρα. Ίσως κάποια στιγμή να κάνουμε μία πιο εκτεταμένη έρευνα καθαρά στα Toy Story, ώστε να έχουμε περισσότερο χώρο και χρόνο στη διάθεσή μας. Παρ’ ολ’ αυτά, υπάρχει ένα σημείο που μου έκανε πολύ εντύπωση και θα ήθελα να σταθώ. Στον τοίχο του δωματίου του Άντυ, υπάρχει ένα κάδρο, στο οποίο αν ζουμάρουμε, θα δούμε μία καρικατούρα. Δεν έχω ξαναδεί το σχέδιο και δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος, όμως το όλο στυλ μου θυμίζει υπερβολικά τον John Lasseter, ένας άνθρωπος που είναι τεράστιο κεφάλαιο για το animation της Disney & Pixar, και κύριος υπεύθυνος για τα Toy Story μεταξύ άλλων. Δεν είμαι σίγουρος πως είναι αυτός, όμως από την άλλη, δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι κάποιος άλλος. Δυστυχώς δεν μπορώ να διακρίνω και την υπογραφή μπας και βοηθήσει στην αναζήτηση.

Αναρωτιέμαι αν και τα δικά μου παιχνίδια έκαναν βόλτες στο κρεβάτι, όταν έφευγα από το δωμάτιο. 

Όποιος έχει τυχόν πληροφορίες για το παραπάνω δημιούργημα, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τον γράφοντα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν περιπτώσεις που συναντάμε το διακριτικό Α113 όπως μας έχει συνηθίσει η Pixar. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Α113 ήταν ο αριθμός μίας αίθουσας διδασκαλίας κάποιων ατόμων που έχουν δουλέψει για την εταιρία. Από τότε, έχει εμφανιστεί ως «easter egg» σε αρκετές ταινίες της Pixar, και πλέον θεωρείται τόσο αυτονόητο να υπάρχει, όπως και η cameo εμφάνιση του Stan Lee σε μία ταινία της Marvel. Το Kingdom Hearts, εφ’ όσον αξιοποίησε ταινίες της Pixar, ήταν αναπόφευκτο να προσθέσει και μερικά Α113. Παρακάτω, βλέπουμε δύο από τις αναφορές, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα.

Σταθείτε μπροστά από αυτό το αμάξι με τον περίεργο αριθμό κυκλοφορίας και χαμογελάστε στην κάμερα.

Όσο ο Σόρα κόβει αγγουροντομάτα για τη σαλάτα, ο Ρατατούης κοιτάει μήπως τυχόν πάθει τίποτα το κουτί στην άκρη…

Μία ακόμα αναφορά που αξίζει να αναφέρουμε, θα μπει σε spoiler επειδή αναφέρεται σε μία σκηνή κοντά στο τέλος του παιχνιδιού. Εάν το έχετε τερματίσει ή εάν δεν σας πειράζει να δείτε μία σκηνή από τον επίλογο του παιχνιδιού, ανοίξτε άφοβα το παρακάτω κουτί. Το μόνο που θα πω, είναι πως πρόκειται για φόρο τιμής στην κλασική ταινία Φαντασία του 1940.

Spoiler για το τέλος του Kingdom Hearts III

Όταν βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του παιχνιδιού, οι ήρωές μας είναι περικυκλωμένοι από εχθρούς χωρίς καμία (φαινομενικά) ελπίδα σωτηρίας. Τότε, σαν από μηχανής Θεός, κατεβαίνει από τον ουρανό ο Yen Sid και χωρίζει τη θάλασσα από Heartless όπως είχε χωρίσει και τη θάλασσα στην ταινία Φαντασία του 1940. Και μιας και βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, είναι μία καλή ευκαιρία για να επισημάνουμε πως το όνομα Yen Sid –> Disney  αν διαβαστεί ανάποδα. Ένας μικρός φόρος τιμής στον ίδιο τον Walt Disney.

Τέλος, νομίζω πως αξίζει να δούμε αναλυτικά τι παίζει με το Classic Kingdom, μία σειρά από μίνι παιχνίδια που συλλέγεις και παίζεις κατά την διάρκεια του κυρίως παιχνιδιού.  Είναι βασισμένα στις φορητές κονσόλες Game & Watch της Nintendo την δεκαετία του ’80, πριν καν βγάλει το Game Boy. Η κάθε συσκευή είχε μόνο ένα παιχνίδι, με διαφορετική θεματολογία, και διαφορετικά κουμπιά. Στον κόσμο του Kingdom Hearts, βλέπουμε αντίστοιχες κονσόλες, με παιχνίδια εμπνευσμένα από καρτούν του Μίκυ, κυρίως από την δεκαετία του ’30. Παρακάτω θα κάνουμε ανάλυση όλων των περιπτώσεων.

1929: Barnyard Battle & Karnival Kid

Τα πρώτα δύο καρτούν που βλέπουμε να εμφανίζονται, χρονολογούνται στο 1929. Το Barnyard Battle ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ο Μαύρος Πητ με άσπρα γάντια, ενώ το Karnival Kid ήταν η πρώτη φορά που μίλησε ο Μίκυ Μάους. Η πρώτη του φράση ήταν «Χοτ Ντογκ», πολύ απλά επειδή… πουλούσε χοτ ντογκ!

1930: Chain Gang

Από το 1930 βλέπουμε μόνο ένα καρτούν να εκπροσωπείται, και αυτό με αλλαγμένο όνομα, προφανώς για να είναι πιο αντιπροσωπευτικό στον κόσμο που θα παίξει το παιχνίδι. Βλέπουμε λοιπόν το Chain Gang, να μετονομάζεται σε Metal Gear Mick… εεε… Prison Escape. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο καρτούν θα μπορούσε να θεωρηθεί η πρώτη εμφάνιση του Πλούτο, όταν δεν είχε ακόμα όνομα και η εμφάνισή του ήταν εμφανώς διαφορετική.

1931: 7 ταινίες μικρού μήκους

Από το 1931 βλέπουμε 7 ταινίες μικρού μήκους να εκπροσωπούνται στο Classic Kingdom. Συγκεκριμένα βλέπουμε το Mickey Steps OutThe Beach Party και Mickey Cuts Up.  Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα μετονομάστηκαν, πιθανώς για να είναι πιο κατανοητά στο παιχνίδι.  Άρα λοιπόν βλέπουμε το Traffic Troubles (Taxi Troubles), The Castaway (Cast Out To Sea), Fishin’ Around (Fishin’ Frenzy) και Mickey’s Orphans (Mickey’s Kitten Catch).

1932: 4 ταινίες μικρού μήκους

Ακόμα 4 καρτούν μικρού μήκους από το 1932. Το μόνο που μετονομάστηκε από αυτά, ήταν το Barnyard Olympics που επέλεξαν τον πιο απλό τίτλο Barnyard Sport, πιθανώς επειδή στο παιχνίδι μπορείς μόνο να τρέξεις αντί να αγωνίζεσαι σε πολλά αθλήματα όπως στο καρτούν. Βλέπουμε επίσης να εκπροσωπούνται τα Musical Farmer, Wayward Canary και Klondike Kid.

1933: 5 ταινίες μικρού μήκους

Πέντε ακόμα καρτούν από μία πολύ παραγωγική χρονιά για τον Μίκυ. Συγκεκριμένα βλέπουμε τα Building A Building, The Mad Doctor, The Mail Pilot, Mickey’s Mechanical Man και Giantland. Αρκετά από αυτά, περιέχουν κλασικούς χαρακτήρες που είναι αναγνωρίσιμοι ακόμα και από όσους δεν ασχολούνται με την ιστορία της Disney.

1934: Camping Out

Η μόνη ταινία του 1934 που περιλαμβάνεται στο παιχνίδι, είναι το Camping Out, στο οποίο οι πρωταγωνιστές πηγαίνουν για ταξίδι αναψυχής στη φύση, όμως τα κουνούπια έχουν διαφορετική άποψη. Υποθέτω πως σταμάτησαν εδώ πέρα, επειδή από το 1935 και ύστερα, τα καρτούν του Μίκυ κυκλοφορούσαν έγχρωμα, επομένως αποφάσισαν να συμπεριλάβουν τα παλιά που ήταν ασπρόμαυρα ως πιο «κλασικά».

1936: Mickey’s Circus

Αυτό ομολογουμένως δεν περίμενα να το δω. Το Mickey’s Circus χρονολογείται το 1936, όντας έτσι η μοναδική περίπτωση στο Classic Kingdom που είναι μεταφορά έγχρωμου καρτούν του Μίκυ. Στο οποίο καρτούν δεν πρωταγωνιστεί μόνο ο Μίκυ αλλά και ο Ντόναλντ. Μία ενδιαφέρουσα επιλογή όπως και να ‘χει.

1942 & 1944: How To Play Basketball & Golf

Δύο ακόμα ενδιαφέρουσες προσθήκες. Βλέπουμε όχι μόνο μεταφορά έγχρωμης ταινίας μικρού μήκους, αλλά και με πρωταγωνιστή τον Γκούφυ αντί του Μίκυ. Πρόκειται για τα How To Play Basketball και How To Play Golf, τα οποία υπάγονται στη σειρά «How To», όπου ο Γκούφυ αναλαμβάνει διάφορους ρόλους αθλημάτων, και μαζί με τον εκφωνητή, δίνουν ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας.

Σαν επίλογο, ας βάλουμε μία εικόνα από το παιχνίδι αεροπλανάκι του Toy Story. Μπροστά του, φιγουράρει το αντίστοιχο αεροπλάνο του Φάντομ Ντακ, που δόθηκε ως δώρο στα Μίκυ Μάους #2163-2166 (Α’ περιόδου). Δεν έχει κάποια άμεση σχέση, και φυσικά δεν εμπνεύστηκε κανείς από το αεροπλάνο του Φάντομ. Όμως νομίζω πως το κλασικό παιχνίδι αεροπλάνο που βλέπουμε στο Toy Story, είναι χαρακτηριστικό παιχνίδι που βλέπουμε στις κούτες παιχνιδιών πολλών παιδιών, επομένως ήταν μία τέλεια ευκαιρία να δείξω κι εγώ το δικό μου παιχνίδι – αεροπλάνο, μιας και δεν νομίζω να μου δοθεί ποτέ κάποια καλύτερη πάσα.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *