Φιούη Ντακ, το μυστηριώδες τέταρτο ανιψάκι του Ντόναλντ!

από | Ιαν 25, 2019 | Disney | 0 Σχόλια

Όλοι μας γνωρίζουμε τα τρία ανιψάκια του Ντόναλντ. Δεν είναι άλλοι από τους Χιούη, Λιούη και Ντιούη. Στους κύκλους όμως του ντισνεϊκού κόμικς, κατά καιρούς εμφανίζεται και ένα τέταρτο ανιψάκι, ο Φιούη. Τουλάχιστον έτσι ακούγεται. Εμφανίζεται όντως; Ή μήπως όχι;  Μήπως είναι απλά ένας αστικός μύθος που διαδίδεται από στόμα σε στόμα; Πώς ξεκίνησε αυτή η φήμη; Ποιος είναι τελικά αυτός ο Φιούη Ντακ;

Ο Φιούη δεν είναι ένα κανονικό ανιψάκι με προσωπικότητα όπως τα υπόλοιπα. Ουσιαστικά είναι ένα λάθος που δημιουργήθηκε μέσα σε βάθος δεκαετιών από πολλούς δημιουργούς. Όμως μέσα από αυτό το λάθος, μπορούμε να βγάλουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία και θα αναπτύξουμε παρακάτω. Σε ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα, θα βάζω ελληνικούς τίτλους και εικόνες. Όπου έχω ξενόγλωσσα, σημαίνει πως δεν έχουν δημοσιευτεί στην χώρα μας (προς το παρόν τουλάχιστον).

Για να απαντήσουμε όπως αρμόζει, πρέπει να τα πάρουμε χρονολογικά. Ο πρώτος που εμφάνισε το 4ο ανίψι, ήταν ο Carl Barks σε τρεις ιστορίες του. Τότε όμως δεν υπήρχε το όνομα «Φιούη», ούτε ήταν κάτι που είχε αναφερθεί ξανά. Ο Φιούη στις ιστορίες του Barks, είναι απλά μικρές σιλουέτες και σκιές, που είτε του ξέφυγαν, είτε έδειχναν κάποιο άλλο άτομο που έμοιαζε με τα ανιψάκια, είτε απλά δεν έδωσε σημασία στον σχεδιασμό. Για του λόγου το αληθές, μπορείτε να δείτε τα συγκεκριμένα παραδείγματα παρακάτω.

Η κατάκτηση του Μάττερχορν

1959: 6η σελίδα, 5ο καρέ.

Το κυνήγι των μεταλλίων

1962: 10η σελίδα, 6ο καρέ.

Αυτός ήταν ο Barks. Άλλη συμμετοχή δεν έχει με τον επονομαζόμενο Φιούη, αυτό ήταν όλο. Αυτά τα παραδείγματα όμως δεν ήταν αρκετά για να ξεκινήσουν την όλη συνωμοσία του Φιούη. Από τότε, εμφανίστηκε ένα επιπλέον ανιψάκι σε κάποιες τυχαίες ιστορίες, όμως αντιμετωπίστηκε ως μεμονωμένο λάθος, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αξία. Οι ιστορίες αυτές ήταν:

The Missing Mogul

1976, Bob Gregory. Η σκιά ενός τέταρτου ανιψιού διακρίνεται στη μέση του καρέ. Είναι πολύ ανεπαίσθητη, όμως στα προηγούμενα καρέ δεν υπήρχε κάποιος άλλος Μικρός Εξερευνητής που να ταιριάζει στο σουλούπι του. 6η σελίδα, 1ο καρέ.

River Run

1980 από τον Tony Strobl. Αυτή η εικόνα είναι μία από τις πιο γνωστές εμφανίσεις του τέταρτου ανιψιού, πιθανώς επειδή εμφανίζεται ξεκάθαρα, και όχι ως μία σκιά.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, είναι η ιστορία «The moving island». Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1984 σε Σουηδία και Γερμανία (στα Kalle Anka & C:o 1984-05  και Micky Maus 1984-06 αντίστοιχα) και εμφανιζόταν ξεκάθαρα ένα τέταρτο ανιψάκι. Όπως θα δούμε όμως παρακάτω, το 1990 έγινε η πρώτη επίσημη ανακάλυψη του Φιούη από τους εκδότες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε κάποιες επανεκδόσεις μετά το ’90, να διαγράφεται ο Φιούη και να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό λάθος, ανάλογα φυσικά με τον κάθε εκδότη. Έτσι, σε δύο εκδόσεις του 1999, στο φινλανδικό Aku Ankka – Jumbo # 1 και στο γερμανικό Big Fun Comics # 4, βλέπουμε πλέον τρία ανιψάκια αντί για τέσσερα.

The moving island

1984. Από τους Tom Anderson, Jose Mascaro. Η εικόνα αριστερά με τα τέσσερα ανιψάκια είναι από το σουηδικό Kalle Anka & C:o 1984-05, ενώ η δεξιά με τα τρία ανιψάκια είναι από το γερμανικό Big Fun Comics #4 του 1999. 12η σελίδα, 4ο καρέ.

The phantom lighthouse

1990 από τους Bob Langhans, Cosme Quartieri & Robert Bat. 9η σελίδα, 4ο καρέ.

Η ιστορία «The phantom lighthouse» που βλέπουμε πιο πάνω, παρουσιάζει κι αυτή εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Uncle Scrooge #245. Στο αμέσως επόμενο τεύχος #246, ένας αναγνώστης με το ψευδώνυμο ROKK, έστειλε γράμμα στους συντάκτες για να τους ενημερώσει πως εμφανίζεται ένα επιπλέον ανιψάκι στην βάρκα. Ο συντάκτης, έκπληκτος για αυτήν την παρατήρηση, αστειευόμενος έδωσε το όνομα «Fooey» στο ανιψάκι. Στους κύκλους των συνωμοσιολόγων του Φιούη, ακούγεται η άποψη πως δόθηκε αυτό το όνομα από την χαρακτηριστική φράση του Ντόναλντ «Aw Phooey», την οποίαν αναφέρει όποτε του συμβαίνει κάτι άσχημο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αργκό για την φράση «Πού να με πάρει».

Αυτή είναι και η πρώτη καταγεγραμμένη ονομασία που έχουμε. Ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο λάθος, πέρασε στην αντίπερα όχθη και απέκτησε όνομα. Ο συντάκτης που απαντούσε στα γράμματα ήταν ο Bob Foster, επομένως είναι λογικό να υποθέσουμε πως αυτός είναι υπεύθυνος για το όνομα. Δίπλα μπορείτε να δείτε την απάντησή του για το νέο εύρημα. Από τότε, άρχισε να χρησιμοποιείται από διάφορους, και συναντάται συχνά και ως «Phooey».

Απόσπασμα από την στήλη αλληλογραφίας του Uncle Scrooge #246 (1990).

Pyramid Selling

1995 Από τον Vicar. 11η σελίδα, 3ο καρέ. Το ανιψάκι αφαιρέθηκε και από εδώ σε μετέπειτα ανατυπώσεις σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και πιθανόν και σε άλλες χώρες.

Καταδίωξη στα έγκατα της Γης

2010, 2η σελίδα, 2ο καρέ. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στην λίστα του Φιούη, και η μόνη από Ιταλία μεριά. Πιθανώς να υπάρχουν κι άλλες μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις, όμως μέχρι στιγμής αυτή είναι η τελευταία. Σχέδιο Alessandro Gottardo και σενάριο Sergio Badino.

Τέλος, είναι ακόμα μερικές περιπτώσεις στις οποίες έχει εμφανιστεί ο Φιούη, αλλά όχι τόσο σαφείς όσο οι προηγούμενες. Υπάρχει μεν αναφορά στον Φιούη όμως έχει γίνει επίτηδες για συγκεκριμένους λόγους. Εντάσσεται δηλαδή κανονικά μέσα στην ιστορία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις, αν πατήσετε πάνω στις εικόνες, θα δείτε ολόκληρες τις σελίδες στις οποίες εμφανίστηκε ο «Φιούη», για να καταλάβετε καλύτερα για ποιον λόγο έφτιαξε ο σχεδιαστής τέσσερα ανιψάκια αντί για τρία.

Wie entsteht ein Comic auf Egmont-Art?

1997. Δύο σελίδες σε σενάριο Byron Erickson και σχέδιο Vicar. Ο τίτλος θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Πώς να σχεδιάζετε Ντίσνεϋ κόμικς» και ο Φιούη εμφανίζεται επίτηδες μέσα στο όλο χιουμοριστικό πλαίσιο της ιστορίας.

Much Ado About Phooey

1999, των Lars Jensen, Jack Sutter, Tino Santanach Hernandez. Ο ελληνικός τίτλος θα μπορούσε να είναι «Πολλή φασαρία για τον Φιούη» και μιλάει για το ανύπαρκτο ανιψάκι. Μικρή ιστορία κι αυτή, έξι σελίδες σύνολο.

Η αναζήτηση της τυχερής δεκάρας

2007. Στο τελευταίο μέρος της ιστορίας, η Μάτζικα μεταμορφώνεται σε ανιψάκι για να πάρει την τυχερή δεκάρα, τίποτα ιδιαίτερο. Η ιστορία είναι η μόνη εκ των τριών που έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα.

Για να είμαστε πλήρεις, το μόνο που μένει να αναφέρουμε, είναι η περίπτωση εμφάνισης του Φιούη σε φανζίν, δηλαδή όχι σε επίσημα κόμικς αλλά σε ανεπίσημα περιοδικά δημιουργημένα και τυπωμένα από θαυμαστές. Παρ’ όλο που δεν ήταν επίσημα, πολλές φορές, αρκετοί σχεδιαστές έστελναν σχέδια και εξώφυλλα σε πολλά από αυτά. Στην προκειμένη περίπτωση, βλέπουμε δύο παραδείγματα.

Το πρώτο είναι ένα εξώφυλλο που δημοσιεύτηκε σε γερμανικό φανζίν. Τέσσερις διαφορετικοί σχεδιαστές δημιούργησαν τα ανιψάκια σε τέσσεριες διαφορετικές πόζες, ώστε να παρωδήσουν το εξώφυλλο «HELP» του γνωστού δίσκου των Beatles. Σίγουρα δεν είναι ούτε άμεση, ούτε επίσημη αναφορά στον Φιούη, όμως είναι η καλύτερη ευκαιρία που θα μπορούσαμε να βρούμε για να το αναφέρουμε.

Το δεύτερο είναι του Vicar σε φανζίν της Δανίας, ο οποίος, αναφερόμενος λογικά στην ιστορία του με τον Φιούη που είδαμε παραπάνω (Pyramid Selling), έφτιαξε ένα σκίτσο που απεικονίζει την οικογένεια να περιμένει ματαίως το τέταρτο ανιψάκι για να ξεκινήσει το φαγητό. Το πιθανότερο σενάριο κατ’ εμέ είναι πως σατιρίζει τόσο το ανιψάκι που του ξέφυγε όταν σχεδίαζε την ιστορία, όσο και την μετέπειτα αφαίρεσή του από τους εκδότες. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι πως ενώ οι καρέκλες στα υπόλοιπα ανιψάκια γράφουν πάνω το όνομά τους, η καρέκλα που θα έπρεπε να κάθεται ο Φιούη, γράφει πάνω το όνομα «GASP».

Ο Φιούη ξεκίνησε ως μία σκιά, όμως σιγά σιγά απέκτησε μορφή, όνομα και αναγνωρισημότητα. Αντιμετωπίστηκε ως λάθος, σβήστηκε από πολλές ιστορίες, όμως ανά μερικά χρόνια, πάντα έβρισκε την έξοδο προς την δημοσιότητα. Επισήμως δεν υπήρξε ποτέ τέταρτο ανιψάκι, όμως δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν ύστερα από μερικά χρόνια ο Φιούη ξεγλυστρήσει από το βλέμα των εκδοτών της εταιρίας και βγει από την λήθη του για ακόμα μία φορά.

Το εξώφυλλο του γερμανικού Der Donaldist 98 (1996) που παρωδεί το εξώφυλλο HELP των Beatles. Σκίτσα κατά σειρά από Ulrich Schröder, Don Rosa, Freddy Milton, Jan Gulbransson.

Το εξώφυλλο των Beatles, HELP, το οποίο σατηρίζουν τα ανιψάκια.

2009, στο δανέζικο φανζίν  Egmont & Co. – 50 år med dansk produktion af Disney-serier. Το σόι των Ντακ βρίσκεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιμένοντας τον τέταρτο ανιψιό, ο οποίος όμως απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα εμφανιστεί ξανά.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *