ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ DISNEY

 

Σε αυτόν τον τομέα θα βάλουμε πληροφορίες για ορισμένους δημιουργούς Disney. Κάποιοι λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μην διαχειρίζονται από τους ίδιους, είναι όμως οι επίσημοι που έχουν δηλώσει.

Η κατάταξή τους θα είναι λίγο αντισυμβατική.  Πρώτοι θα μπουν όσοι έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα μέσω μίας τουλάχιστον επίσημης διοργάνωσης. Ο σκοπός είναι να έχουμε κάπου έναν μπούσουλα σχετικά με το ποιοι έχουν επισκεφτεί την χώρα μας, και να διευκολύνουμε τους διοργανωτές των διάφορων εκδηλώσεων να αποφασίσουν για τυχόν μελλοντικούς καλεσμένους.

ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Don Rosa

Ο Don Rosa (Ντον Ρόσα) γενήθηκε το 1951 στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ο σημαντικότερος συνεχιστής του έργου του Carl Barks και ο κυριότερος εκπρόσωπος της αμερικανικής σκηνής. Το σημαντικότερο έργο του είναι ο «Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ», όπου με βάση τις ιστορίες του Carl Barks, έφτιαξε την ζωή του θείου Σκρουτζ.

Επισκέφτηκε την Ελλάδα το 2004 ως καλεσμένος του Τερζόπουλου και το 2014 ως καλεσμένος της Λέσχης Φίλων Κόμικς.

Giorgio Cavazzano

Ο Giorgio Cavazzano (Τζόρτζιο Καβατσάνο) είναι ένας από τους πρωτεργάτες της ιταλικής σκηνής. Γεννήθηκε το 1947 στη Βενετία. Ξεκίνησε μελανώνοντας ιστορίες του Romano Scarpa, και τελικώς απέκτησε το δικό του στυλ που υιοθέτησαν πολλοί μετέπειτα νεότεροι Ιταλοί. Γνωστές ιστορίες του είναι οι «Άρχοντες των δράκων», «Καζαμπλάνκα», αρκετά επεισόδια από τις «Ιστορίες γύρω απ’ τη φωτιά» και πολλές ακόμα.

Επισκέφτηκε την Ελλάδα στο «The Comic Con» 2015.

Silvia Ziche

Η Silvia Ziche (Σίλβια Τζίκε) γεννήθηκε το 1967 στην Ιταλία. Το χιουμοριστικό της στυλ είναι πολύ εύκολα αναγνωρίσιμο. Χαρακτηριστικές ιστορίες της που έχουμε δει στην Ελλάδα, είναι τα λεγόμενα σήριαλ όπως το «Παπιομυστήριο», «Φθόνος και Απληστία» και «Ο μεγάλος Σπλας». Μονοσέλιδες γελοιογραφίες της περιλαμβάνονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση στο περιοδικό Μίκυ Μάους, με τίτλο «Εδώ Λιμνούπολη / Μίκυ Σίτυ».

Επισκέφτηκε την Ελλάδα στο «Athens Con» το 2015

Paolo Mottura

Ο Paolo Mottura (Πάολο Μοττούρα) γεννήθηκε το 1967 στην Πινερόλο της Ιταλίας. Το 1989, γνώρισε τον Giovan Battista Carpi ο οποίος ως υπεύθυνος της Ακαδημίας Ντίσνευ, διέκρινε το ταλέντο του και τον προώθησε. Πλέον, σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Mottura έχει γίνει γνωστός για το ιδιαίτερο στυλ του και για τις σουρεαλιστικού τύπου ιστορίες που έχει δημιουργήσει, όπως «Μόμπυ Ντικ, Μητρόπολη, Στο δρόμο».

Επισκέφτηκε την Ελλάδα στο «The Comic Con 2» το 2016.

Fabio Celoni

Ο Fabio Celoni (Φάμπιο Τσελόνι) γεννήθηκε το 1971 στην Ιταλία. Είδε την πρώτη του Disney ιστορία να δημοσιεύεται το 1991, επομένως στα 19 του χρόνια ήταν ο πιο νέος σχεδιαστής που συνεργάστηκε με το περιοδικό Topolino. Χαρακτηριστικές του δουλειές είναι η «τριλογία τρόμου» με ιστορίες όπως ο «Δράκουλας», επεισόδια από τις «Νέες περιπέτειες του Φάντομ Ντακ» και πολλές ακόμα.

Ήρθε στην Ελλάδα μέσω του «Athens Con 2016».

Lorenzo Pastrovicchio

Ο Lorenzo Pastrovicchio (Λορέντζο Παστροβίκιο) γεννήθηκε το 1971 στην Ιταλία και ξεκίνησε να δηιμουργεί ιστορίες για την Disney σε ηλικία 25 ετών.  Έχει λάβει μέρος σε μεγάλες σειρές, όπως «Οι νέες περιπέτειες του Φάντομ Ντακ», «Ο άρχοντας των μάγων» και «Μίκυ Σίτυ 20802». Η τελευταία του δημιουργία σε συνεργασία με τον Casty στο σενάριο, είναι ο «Μαύρος κεραυνός».

Επισκέφτηκε την Ελλάδα στο «The Comic Con 3»  το 2017.

Giada Perissinotto

Η Giada Perissinotto (Γκιάντα Περισινότο) είναι μία δημιουργός από την Ιταλία. Γεννήθηκε το 1974 και ξεκίνησε να δουλεύει για την Disney το 2002. Έχει σχεδιάσει εξώφυλλα για το Witch και τις ιστορίες του Τζούνιορ Ντακ. Η τελευταία της δουλειά είναι η συνέχεια της ιστορίας «Περιπέτεια κάτω από το διαφανές φράγμα» των Rodolfo Cimino & Giorgio Cavazzano.

Επισκέφτηκε την Ελλάδα στο «The Comic Con 3» το 2017.

Claudio Sciarrone

Ο Claudio Sciarrone (Κλαούντιο Σιαρρόνε) . Γεννηθείς το 1972 στο Μιλάνο της Ιταλίας, άρχισε να φτιάχνει ιστορίες στα 20 του χρόνια, και πλέον έχει ξεχωρίσει ως ο «ψηφιακός» σχεδιαστής. Έχει δουλέψει για σειρές όπως «Οι νέες περιπέτειες του Φάντομ Ντακ» και «Μίκυ Μυστήριο Β’ κύκλος», ενώ πρόσφατες δουλειές του περιλαμβάνουν τα «Σλαμ Ντακ» και την «Νέα Ιστορία και Δόξα της Δυναστείας των Μακ Ντακ».

Ήρθε στην Ελλάδα μέσω του «Athens Con 2017».

Roberta Migheli

Η Roberta Migheli (Ρομπέρτα Μιγκέλι) γεννήθηκε το 1972 στην Ιταλία. Έκανε μαθήματα στην ακαδημία Disney, και το 1997 ξεκίνησαν να δημοσιεύονται ιστορίες της στο περιοδικό Topolino. Στην Ελλάδα έχουμε δει ιστορίες της μέσω των περιοδικών Μίκυ Μάους & Μίννι.

Επισκέφτηκε την Ελλάδα στο «Athens Con 2018».

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Οι παρακάτω δημιουργοί δεν έχουν επισκεφτεί την χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Ιανουάριος 2019). Τους παραθέτω χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σκεπτικό, αναλόγως με το πόσο σημαντικοί / αναγνωρίσιμοι είναι. Φυσικά αυτό είναι υποκειμενικό σε μεγάλο βαθμό, επομένως δεν σημαίνει πως κάποιος που εμφανίζεται πρώτος είναι «καλύτερος» από κάποιον που εμφανίζεται αρκετά αργότερα. Απλά προσπαθούμε να κρατήσουμε μία σχετική ισορροπία, ώστε να μην χαθούν μερικά μεγαλύτερα ονόματα ανάμεσα σε κάποια όχι και τόσο μεγάλα ή σημαντικά. Η λίστα θα εμπλουτίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Luciano Bottaro

Ο κύριος Luciano Bottaro (Λουτσιάνο Μποτάρο) δυστυχώς δεν θα μας κάνει την τιμή να έρθει στην Ελλάδα, αφού έφυγε από την ζωή το 2006. Περιλαμβάνεται τιμής ένεκεν στην λίστα, επειδή υπάρχουν επίσημοι λογαριασμοί κοινωνικών δικτύων. Ξεκίνησε να σχεδιάζει από 19 χρονών, ενώ μαζί με τους Giuseppe Perego & Guido Martina, ήταν στις αρχές του ’50 οι λεγόμενοι «Ιταλοί Disney» που έφτιαχναν ιστορίες για την ιταλική αγορά και έγινε έτσι ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της ιταλικής σκηνής.

Massimo De Vita

Αδιαμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές Disney. Ο Massimo De Vita (Μάσσιμο Ντε Βίτα) είναι γνωστός στην Ελλάδα για ιστορίες όπως Το σπαθί των πάγων, Η ζωδιακή πέτρα, αρκετές από τις σημαντικότερες ιστορίες με τους Φάντομ Ντακ / Ινδιάνα Γκούφυ και πολλές ακόμη. Γεννηθείς το 1941, συνεχίζει να δημιουργεί ιστορίες έως και σήμερα, κατοχυρώνοντας έτσι το όνομά του στους πυλώνες των Disney κόμικς.

Casty

Γεννημένος το 1967 στην Ιταλία, ο Casty θεωρείται και όχι αδίκως, ως ο σημαντικότερος συνεχιστής των περιπετειών του Μίκυ από το σύμπαν των Floyd Gottfredson & Romano Scarpa. Είναι πολύ ενεργός στον χώρο, φτιάχνοντας διαρκώς νέες ιστορίες. Αρκετές από αυτές όπως «Η αυτοκρατορία των πάγων», «Ο κόσμος του μεγάλου αδερφού», «Ο κόσμος του μέλλοντος» & «Το νησί του χρόνου» έχουν δημοσιευτεί τόσο στο Μίκυ Μάους, όσο και στο Κόμιξ.

William Van Horn

Ο William Roger van Horn (Ουίλιαμ Βαν Χορν) γεννήθηκε το 1939 στην Καλιφόρνια. Αποφοίτησε από το κολλέγιο το 1961 και έκτοτε ασχολήθηκε εκτενώς με τις τέχνες. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Κόμιξ. Χαρακτηριστικές ιστορίες του είναι οι «Ντακ νουάρ», «Η ιστορία επαναλαμβάνεται», «Η μαύρη Σελήνη», «Η βασίλισσα των Αμαζόνων» και πολλές ακόμα.

Marco Rota

Ο Marco Rota (Μάρκο Ρότα) γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1942 και ξεκίνησε να δουλεύει για την Disney το 1963. Το 1974 έγινε αρχισυντάκτης του περιοδικού Topolino, ενώ από το 1988 μέχρι σήμερα δημιουργεί ιστορίες για την Egmont. Δημιούργησε το σύμπαν του «Άντολντ ο ανήμερος» και ιστορίες όπως «Ο ηρωικός κάτοικος των προαστίων» «Το ωκεάνειο θησαυροφυλάκιο», «Η νύχτα των Σαρακηνών» & «Η ιστορία ενός παπιού».

Marco Gervasio

Ένας από τους πιο γνωστούς δημιουργούς της νεότερης ιταλικής σκηνής. Γεννηθείς το 1967, ο Marco Gervasio (Μάρκο Τζερβάσιο) δημιουργεί ιστορίες που διαβάζουμε στο Μίκυ Μάους & Κόμιξ. Αξιοποιόντας το σύμπαν των Don Rosa, Guido Martina & Giovan Battista Carpi, δημιούργησε τις «Συναρπαστικές περιπέτειες ενός αριστοκράτη λωποδύτη», ιστορίες με τον προκάτοχο του Φάντομ Ντακ, τον λεγόμενο Φαντομία.

Luciano Gatto

Ο Luciano Gatto (Λουτσιάνο Γκάτο) γεννήθηκε στην Βενετία το 1934. Το 1956 γνωρίστηκε με τον Romano Scarpa, όπου και ξεκίνησε να μελανώνει κάποιες από τις ιστορίες του. Στην Ελλάδα είναι αναγνωρίσιμος στους αναγνώστες μεγαλύτερων ηλικιών. Ιστορίες του έχουμε διαβάσει σε παλιά Μίκυ Μάους και στα Κλασικά. Μερικές εξ αυτών είναι «Ταξίδι στο μέλλον», «Το χρυσό ηφαίστειο», «Ο σωσίας» & «Ο αυτοκράτορας της Σελνήνης».

Corrado Mastantuono

Ο Corrado Mastantuono (Κοράντο Μασταντουόνο) γεννήθηκε στην Ρώμη το 1962. Το 1989 σταμάτησε την δουλειά του ως animator και λίγο αργότερα ξεκίνησε να σχεδιάζει ιστορίες Disney. Χαρακτηριστικές δουλειές του είναι η επετειακή ιστορία του Μίκυ «Το ποτάμι του χρόνου», η παρωδία του βιβλίου 1984 «Το μεγάλο παπί», «Οι εξερευνητές του αύριο» «Παντρεμένοι για μια ημέρα» & «Η ανακάλυψη του τίποτα».

Caesar Ferioli

Ο Caesar Ferioli (Σεζάρ Φεριόλι) γεννήθηκε στην Ισπανία το 1959. Από το 1978 έως σήμερα έχει δουλέψει για τα στούντιο Recreo, ComicupComicon, και Bonnet. Γνωστές ιστορίες του περιλαμβάνουν τις «Μύθος: Η οργή των Θεών», «Το σπαθί του Σαμπόρ», «Οι σφαίρες του χρόνου» & «Το πορτραίτο ενός τυχεράκια».

Alessandro Perina

Γεννημένος το 1958 στην Ιταλία, ο Alessandro Perina (Αλεσάντρο Περίνα) είναι ένας ακόμα από τους δημιουργούς που ξεκίνησαν να φτιάχνουν ιστορίες Disney την δεκαετία του ’90. Γνωστές ιστορίες του είναι «Η τελευταία περιπέτεια», «Τα πιο όμορφα παραμύθια» και τα περισσότερα μέρη από την υποσειρά «Sταρ Τρακ», παρωδία του Star Trek.

Lucio Leoni

Ο Lucio Leoni (Λούτσιο Λεόνι) γεννήθηκε το  1968 στην Ιταλία. Το 1993 ξεκίνησε να δημιουργεί ιστορίες που γνωρίσαμε μέσα από τα περιοδικά Ντόναλντ & Αλμανάκο. Οι πρόσφατες δημιουργίες του μπαίνουν στο Μίκυ Μάους. Είναι γνωστός για ιστορίες όπως οι  «Κατεψυγμένοι εισβολείς»,  και για τις κορυφαίες με τον Φάντομ Ντακ «Σιωπηλή συνωμοσία στον κόσμο των σκιών», «Στο χάσμα του χρόνου», «Κούρσα ενάντια στον χρόνο» & «Ο κλέφτης της Νεμπουλα».

Silvio Camboni

Ο Silvio Camboni (Σίλβιο Καμπόνι) γεννήθηκε το 1967 στην Ιταλία και ξεκίνησε να σχεδιάζει Disney ιστορίες το 1990. Μερικές δουλειές του είναι «Το κουτί των 100 χρόνων», «Ίντριγκες στο Παπιολίμανο» & «Τα δολλάρια του Διπλοχαβαλέ». Το τελευταίο του εγχείρημα είναι το γαλλοβελγικό, αδημοσίευτο στην Ελλάδα, «Ο χαμένος ωκεανός».

Massimo Fecchi

Ο Massimo Fecchi (Μάσσιμο Φέκι) γεννήθηκε το 1946 στην Ιταλία. Έχοντας ασχοληθεί με τις τέχνες εν γένει, ξεκίνησε να δημιουργεί Disney ιστορίες την δεκαετία του ’90. Έχει δημιουργήσει το Fecchi Studio που αποτελείται από άτομα που μελανώνουν ιστορίες του. Μερικές από τις πιο γνωστές, είναι «Ένα κορίτσι για τον Γκαστόνε», «Η σφαίρα του σκότους», «Η σμαραγδένια αλεπού».

Alessandro Barbucci

Ο Alessandro Barbucci (Αλεσσάντρο Μπαρμπούτσι) γεννήθηκε στην Ιταλία το 1973. Γνωστός για την σειρά «Sky Doll», δημοσίευσε την πρώτη του Disney ιστορία το 1993. Έχει δουλέψει σε ιστορίες για τις «Νέες περιπέτειες του Φάντομ Ντακ» αλλά και σε διαφορετικές, όπως «Η συγγραφική αναμέτρηση» & «Η μάγισσα του Παπιοχωριού».

Enrico Faccini

Ο Enrico Faccini (Ενρίκο Φατσίνι) γεννήθηκε στην Ιταλία το 1962. Ξεκίνησε να φτιάχνει ιστορίες για την Disney στα τέλη του 1980, ύστερα από συνάντησή του με τους Carlo Chendi και Giovan Battista Carpi. Είναι γνωστός για ιστορίες όπως «Οι 7 Μπόγκλινκ», «Η νυχτερίδα της Τρανσυλδανίας», «Το Φάντασμα του Φρίξμπουργκ» και τις βουβές ιστορίες όπως η «Σκυλίσια αναμέτρηση».

James Silvani

Ο James Silvani (Τζέιμς Σιλβάνι) είναι από τους λίγους εναπομείναντες Αμερικάνους δημιουργούς Disney. Έγινε γνωστός το 2010, όταν ξεκίνησε να εργάζεται για την BOOM!. Η πιο γνωστή του δουλειά είναι η νέα σειρά «Darkwing Duck», ενώ επίσης δούλεψε στο «Ducktales» της ίδιας περιόδου. Δυστυχώς δεν έχουμε δει ιστορίες του στην Ελλάδα.

Daniela Vetro

Η Daniela Vetro (Ντανιέλα Βέτρο) είναι μία Ιταλίδα δημιουργός που έχει δουλέψει σε σειρές όπως W.I.T.C.H. & Monster Allergy. Έχει φτιάξει ιστορίες όπως «Η απρόβλεπτη πρόβλεψη», «Ο εκδικιτής του Παπιοχωριού», ενώ είχε πάρει μέχος στην δημιουργία της ιστορίας «Μία φορά και δύο καιρούς ήταν τα Χριστούγεννα του Μίκυ».

Roberto Vian

Ο Roberto Vian (Ρομπέρτο Βίαν) γεννήθηκε στην Ιταλία το 1965. Έκανε μαθήματα με τους Giovan Battista Carpi & Giorgio Cavazzano μέσω της ακαδημίας Disney, και το 1992 ξεκίνησε την παραγωγή. Στην Ελλάδα έχουμε δει ιστορίες του όπως «Το κυνήγι του πράσσινου αστεριού», «Το μυστήριο του κολλεγίου Ράτμορ», «Ο δίδυμος της συμφοράς», «Ο άφαντος Φοξ».

Andrea Freccero

Ο Andrea Freccero (Αντρέα Φρεκέρο) γεννήθηκε το 1968 στην Ιταλία. Η πρώτη του Disney ιστορία δημοσιεύτηκε το 1989 και από τότε συνεργάστηκε με αρκετούς δημιουργούς. Μερικές από τις πιο γνωστές ιστορίες του, είναι «Η μαγεία του θεάτρου», «Μυστήριο από το διάστημα», «Ο πόλεμος των μάγων» και το τελευταίο μέρος της «Ιστορίας και Δόξας της Δυναστείας των Μακ Ντακ».

Valerio Held

Ο Valerio Held (Βαλέριο Χελντ) γεννήθηκε στην Ιταλία το 1958. Όταν αποφοίτησε, δούλεψε στο στούντιο του Luciano Gatto και το 1988 ξεκίνησε να φτιάχνει δικές του ιστορίες. Έχουμε δει δουλειές του σε ευρεία γκάμα περιοδικών, από Μίκυ Μάους και Ντόναλντ, μέχρι Αλμανάκο και Μίννι. Μία από τις χαρακτηριστικές είναι «Τα παραλειπόμενα της Ιστορίας και Δόξας της Δυναστείας των Μακ Ντακ».

Marco Mazzarello

Ο Ιταλός Marco Mazzarello, γεννημένος το 1971, ξεκίνησε να δημιουργεί ιστορίες όταν ήταν 24 ετών. Από τότε έχει φτιάξει πολλές σελίδες που έχουμε δει μέσα κυρίως από το Μίκυ Μάους. Μερικές ιστορίες του σε σενάριο του Casty είναι «Η χαμένη εβδομάδα» και «Το ξεκαρδιστικό αστειανέκδοτο» ενώ είναι ένας από τους κύριους συντελεστές του «Μυστικού Πράκτορα Ντόναλντ Ντακ».